Ugnspannkaka

Ugnspannkaka, även känd som tjockpannkaka, är en älskad rätt i många svenska hem. Karaktäriserad av sin fluffighet och enkla tillagning, är den ett utmärkt val för såväl vardagsmiddagar som helgbruncher. Den grundläggande ugnspannkakan kan anpassas med olika tillägg som bacon, äpple, eller blåbär, vilket gör den till en mångsidig rätt som kan njutas av alla.

Grundläggande ingredienser

För att göra en klassisk ugnspannkaka behöver du följande ingredienser: 2 1/2 dl vetemjöl, 6 dl mjölk, 3 ägg, en nypa salt och 2 msk smält smör. Dessa ingredienser bildar basen för pannkakan och ger den dess karakteristiska smak och konsistens.

Tillagning av smeten

Börja med att vispa ihop vetemjöl och hälften av mjölken till en klumpfri smet. Tillsätt sedan resterande mjölk, äggen och en nypa salt. Vispa till en jämn smet och rör slutligen i det smälta smöret. Låt smeten vila i cirka 20 minuter för bästa resultat.

Bakning i ugnen

Ugnspannkaka

Förvärm ugnen till 225°C. Häll smeten i en smord eller bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 25-30 minuter, eller tills pannkakan fått en gyllenbrun färg och är fast i konsistensen. Tiden kan variera beroende på ugnen.

Variationer och tillägg av ugnspannkaka

Ugnspannkakan kan lätt anpassas genom att tillsätta olika ingredienser i smeten. För en salt variant kan du tillsätta stekt bacon eller skinka. För en sötare version, prova att blanda i skivade äpplen, blåbär eller andra bär innan gräddning. Dessa tillägg ger extra smak och gör varje tugga till en ny upplevelse.

Servering och tillbehör till ugnspannkaka

Servera ugnspannkakan varm, direkt från ugnen. Den kan avnjutas som den är eller med klassiska tillbehör som lingonsylt eller grädde. Den passar även bra med en fräsch grönsallad för en mer balanserad måltid. Ugnspannkakan är inte bara läcker, den är också enkel att göra och kan enkelt anpassas efter personlig smak och tillgängliga ingredienser.