Ugnspannkaka med bacon

Ugnspannkaka med bacon är en hjärtlig och smakrik variant av den klassiska svenska rätten. Bacon tillför en härlig rökig smak och en krispig textur, vilket kompletterar den mjuka och fluffiga pannkakan perfekt. Denna rätt är idealisk för en mättande brunch eller en mysig familjemiddag. Dess enkla tillagning och ljuvliga kombination av smaker gör den till en favorit hos både vuxna och barn.

Ingredienser till Ugnspannkaka med bacon

För att göra ugnspannkaka med bacon behöver du: 2 1/2 dl vetemjöl, 6 dl mjölk, 3 ägg, en nypa salt, 2 msk smält smör, och cirka 150 g bacon. Dessa ingredienser skapar en perfekt balans mellan den traditionella pannkakans mjukhet och baconets krispighet.

Förberedelse av Bacon

Börja med att steka baconet tills det är krispigt. Låt det sedan svalna och hacka det i små bitar. Detta tillför en härlig textur och smak till ugnspannkakan. Det stekta baconet kan antingen blandas in i smeten eller strös över smeten i pannan innan gräddning.

Tillagning av Smeten

Vispa ihop vetemjöl och hälften av mjölken till en klumpfri smet. Tillsätt sedan resterande mjölk, äggen och en nypa salt. Vispa till en jämn smet och rör i det smälta smöret. Om du väljer att blanda in baconet direkt i smeten, tillsätt det nu. Annars spara det till senare. Låt smeten vila i ungefär 20 minuter.

Gräddning i Ugnen

Förvärm ugnen till 225°C. Häll smeten i en smord eller bakplåtspappersklädd långpanna. Om du inte redan har blandat in baconet i smeten, strö över det hackade baconet över toppen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter. Pannkakan ska bli gyllenbrun och fast i konsistensen.

Servering och Tillbehör

Servera din ugnspannkaka med bacon varm, direkt från ugnen. Den är utsökt som den är, men kan också serveras med lingonsylt eller en klick grädde för att tillföra en syrlig kontrast till baconets rökighet. För en komplett måltid, komplettera med en fräsch grönsallad.