Saffranspannkaka

Saffranspannkaka är en traditionell svensk dessert som är särskilt populär under julperioden. Denna läckra rätt kombinerar den unika smaken av saffran med risgryn, vilket skapar en rik och smakrik dessert. Ofta serveras den med vispad grädde och sylt, som en söt avslutning på en måltid. Låt oss utforska hur man gör denna underbara dessert som säkert kommer att imponera på familj och vänner.

Ingredienser till saffranspannkaka

För att göra saffranspannkaka behöver du: 2 dl risgryn, 4 dl vatten, 1 liter mjölk, 1/2 tsk salt, 1 gram saffran, 3 ägg, 1 dl socker, samt 50 g mandelspån. Dessa ingredienser kombinerar traditionella svenska smaker för en unik och festlig dessert.

Tillredning av Risgrynsgröt

Börja med att koka risgrynen i vattnet tills det är nästan torrt. Tillsätt sedan mjölken och saltet. Låt risgrynsgröten koka på svag värme tills den är tjock och krämig, omrör då och då. När gröten är färdig, rör i saffranet och låt svalna något.

Tillagning av smeten

I en separat skål, vispa äggen och sockret tills det blir ljust och fluffigt. Rör försiktigt ner äggsmeten i den avsvalnade risgrynsgröten. Tillsätt mandelspånen och rör om tills allt är väl blandat.

Gräddning i ugnen

Förvärm ugnen till 175°C. Häll smeten i en smord ugnsfast form. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30-40 minuter, eller tills ytan är gyllenbrun och pannkakan känns fast. Tiden kan variera beroende på din ugn och storleken på formen.

Servering och tillbehör till saffranspannkaka

Servera saffranspannkakan varm eller kall, beroende på personlig preferens. Den är traditionellt serverad med vispad grädde och hallonsylt eller lingonsylt. Denna rika och smakrika dessert är perfekt för speciella tillfällen och högtider, speciellt under julen.