Fläskpannkaka

Fläskpannkaka är en klassisk svensk rätt som är perfekt för alla tillfällen, särskilt uppskattad under de kyligare månaderna. Denna rustika och hjärtliga rätt kombinerar salt fläsk med en mjuk och fluffig pannkaka, vilket skapar en tillfredsställande och mättande måltid. Fläskpannkakan är ofta ett favoritval för en enkel middag eller en mysig familjesammankomst. Låt oss utforska hur man gör denna traditionella svenska rätt.

Ingredienser till Fläskpannkaka

För att göra fläskpannkaka behöver du följande ingredienser:

  • 150 g rimmat sidfläsk
  • 3 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • Smör till stekning Dessa ingredienser är grundläggande i svensk matlagning och ger en härlig kombination av smaker.

Förberedelse av fläsk

Börja med att skära sidfläsket i små tärningar. Stek fläsktärningarna i en stekpanna tills de är gyllenbruna och knapriga. Lägg åt sidan på hushållspapper för att dränera överflödigt fett.

Tillagning av smeten till fläskpannkaka

I en stor skål, blanda vetemjöl och salt. Vispa ihop äggen och mjölken i en annan skål och häll sedan gradvis blandningen i mjölet under konstant vispning för att undvika klumpar. Tillsätt de stekta fläsktärningarna till smeten och blanda väl.

Gräddning i ugnen

Förvärm ugnen till 225°C. Häll smeten i en stor, smord ugnsfast form. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter, eller tills ytan är gyllenbrun och pannkakan har svällt upp och känns fast.

Servering och tillbehör till Fläskpannkaka

Servera fläskpannkakan varm, direkt från ugnen. Traditionellt serveras den med lingonsylt, men den kan också njutas med annat syrligt tillbehör för att balansera den salta smaken av fläsket. Fläskpannkaka är ett utmärkt val för en enkel men smakrik måltid, och är särskilt uppskattad under höst- och vintermånaderna.